Zemetrasenie na Taiwane si vyžiadalo najmenej 4 obete

03.04.2024 Celý región

Tchaj-pej 3. apríla (TASR) - Najmenej štyria ľudia zahynuli a takmer 60 utrpelo zranenia pri stredajšom silnom zemetrasení na Taiwane, ktoré poškodilo desiatky budov, informovali tamojšie úrady. Úrady vydali varovanie pred vlnami cunami, ktoré však neskôr odvolali. TASR informuje na základe agentúr AP a AFP.

Pôvodne sa hovorilo o najmenej jednej obeti. Miestny denník United Daily News však informoval o ďalších troch. Išlo o turistov, ktorí zahynuli pri zosuvoch skál v národnom parku Taroko.

Úrady na Taiwane, v Japonsku i na Filipínach po zemetrasení vydali varovanie pred cunami. Národné stredisko pre výstrahy pred cunami (NTWC) však neskôr uviedlo, že hrozba sa z "veľkej časti" už pominula.

Úrady uviedli, že zemetrasenie a séria následných otrasov boli na tomto ázijskom ostrovnom štáte najsilnejšie za posledných takmer 25 rokov. Varovali aj pred hrozbou ďalších otrasov v nasledujúcich dňoch. Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen vyzvala miestne a ústredné vládne orgány na vzájomnú koordináciu a uviedla, že podporu poskytne aj národná armáda.

Zemetrasenie malo podľa taiwanského seizmologického centra magnitúdu 7,2 a epicentrum sa nachádzalo v hĺbke 35 kilometrov, vo vzdialenosti zhruba 18 kilometrov od juhozápadného pobrežia Taiwanu. Podľa americkej geologickej služby (USGS) malo zemetrasenie magnitúdu 7,4. Úrady pôvodne očakávali len pomerne slabé zemetrasenie s magnitúdou 4 a preto nevyhlásili varovanie.

V dôsledku zemetrasenia došlo podľa agentúry AP k zrúteniu budov, predovšetkým na juhu Taiwanu, i prerušeniu vlakovej dopravy a výpadkom elektriny na celom ostrove, ktorý má približne 23 miliónov obyvateľov. Médiá priniesli zábery čiastočne zrútenej päťposchodovej budovy v meste Chua-lien neďaleko epicentra a uviedli, že pod troskami sa môžu nachádzať uviaznutí ľudia. Situácia sa však pomerne rýchlo vrátila do normálu v hlavnom meste Tchaj-pej.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,6 postihlo Taiwan aj v roku 1999. Vyžiadalo si približne 2400 obetí a spôsobilo rozsiahle škody, píše AFP.
 
 

Po zemetrasení na Taiwane stúpol počet obetí, 50 ľudí je nezvestných

Tchaj-pej 3. apríla (TASR) - Pri stredajšom silnom zemetrasení na Taiwane zahynulo podľa najnovších informácií tamojších úradov najmenej deväť ľudí. Viac než 800 utrpelo zranenia a 50 ľudí je nezvestných. TASR sa odvoláva na agentúru Reuters.

Hasiči v súčasnosti evakuujú ľudí, ktorí uviazli v tuneloch pri meste Chua-lien vo východnej časti Taiwanu vrátane dvoch Nemcov.

Úrady uviedli, že stratili kontakt s 50. cestujúcimi štyroch menších autobusov smerujúcich do hotela v národnom parku Taroko. Podrobnosti však neposkytli.

"V súčasnosti je najvyššou prioritou záchrana ľudí," povedal Laj Čching-tche, víťaz januárových prezidentských volieb na Taiwane.

V dôsledku zemetrasenia došlo k zrúteniu budov, predovšetkým na juhu Taiwanu, i prerušeniu vlakovej dopravy a výpadkom elektriny na celom Taiwane, ktorý má približne 23 miliónov obyvateľov. Médiá priniesli zábery čiastočne zrútenej päťposchodovej budovy v meste Chua-lien neďaleko epicentra a uviedli, že pod troskami sa môžu nachádzať uviaznutí ľudia. V hlavnom meste Tchaj-pej sa však situácia pomerne rýchlo vrátila do normálu.

Zemetrasenie malo podľa taiwanského seizmologického centra magnitúdu 7,2 a epicentrum sa nachádzalo v hĺbke 35 kilometrov, vo vzdialenosti zhruba 18 kilometrov od juhozápadného pobrežia Taiwanu. Podľa americkej geologickej služby (USGS) malo zemetrasenie magnitúdu 7,4.

Úrady uviedli, že toto zemetrasenie a séria následných otrasov boli na tomto ázijskom ostrovnom štáte najsilnejšie za posledných takmer 25 rokov. Otrasy s magnitúdou 7,6 postihli Taiwan v roku 1999. Vyžiadali si približne 2400 obetí a spôsobili rozsiahle škody, píše AFP.
 

Vyberte región